13Apr

Citizen Media – Kevert mobilitás romániai fiatalokkal

April 13, 2023 Media in Hungarian 0

Training Club | Március 30. és 2023. április 5. között a Konstancai Tengerészeti Egyetem több mint 25 német, spanyol, magyar és romániai fiatalt látott vendégül, akik szívesen válnának polgári média nagykövetekké. A tevékenységek között szerepeltek elméleti órák, bemutató műhelyek, valamint gyakorlati tevékenységek, amelyeket a CiMe – A polgári média integrálása a mindennapi ifjúsági munkába a digitális állampolgári szerepvállalás terén kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok képessé tételéért című Erasmus+ projekt partnerei kezdeményeztek.

Az első napot az irányítási és tervezési tevékenységeknek szentelték. Ebből az alkalomból a médiatermelésre szakosodott szervezetek (Arbeitskreis Ostviertel és Offener TV-Kanal Bielefeld, Németország) és ifjúsági szervezetek (Asociación Muchachos Ciudadescuelas de Formación Sociocultural Spanyolországból, Asociatia TEAM4Excellence Konstancából és Kulturalis Kapcsolatokert Alapitvany Magyarországról) képviselői validálták a képzési programot, és megállapodtak arról, hogy az egyes résztvevők milyen lehetőségeket kapnak az elért eredmények felhasználására és láthatóvá tételére.

A tanfolyam során a fiatalok megismerkedtek azzal, hogy a közösségi média és általában a média hogyan használható a digitális környezetben való pozitív, kritikus és kompetens részvételre. Fejlesztették kommunikációs és kreatív készségeiket, kísérleteztek a társadalmi részvétel különböző formáival, és öt képből történeteket formáltak. A résztvevők ötleteket javasoltak különböző típusú tartalmakra, amelyek felhasználhatók a fiatalok médiatudatosságának növelésére: a közösségi média előnyei és hátrányai, az álhírek terjedése, az online identitás és a félretájékoztatás hatásai. A fiatalok különböző emberekkel készítettek interjúkat, fotókat, újságcikkeket írtak és videót készítettek, hogy hozzájáruljanak a CiMe magazin következő számához.

A harmadik napot a Focus Press főhadiszállásán tett látogatásnak szentelték, hogy közelebb hozzák őket a szakemberekhez. A résztvevők megtekinthették egy interjú készítésének folyamatát, és közvetlenül a szakértőktől tanulhattak a videóközvetítések gyártásának és
utómunkálatainak lépéseiről.

A tanulási eredmények igazolása és validálása érdekében a résztvevők beiratkoztak a projekt keretében kifejlesztett online Citizen Media kurzusra. Versenyen mutatták be a digitális állampolgári készségeik és a tartalomkészítési készségeik javulását. A legjobb pontszámért járó díjat egy németországi fiatal lány, a leggyorsabban letöltött tanúsítványért járó díjat pedig egy konstancai fiatal lány nyerte el.

A tanfolyamot a modern médiatechnológia használatának kulcsgondolata köré tervezték, hogy a nem megfelelő használatból adódó kockázatos helyzeteket leküzdjék, és akár karriert is alakíthassanak ki ezen a területen.

Így a nemzetközi kontextusban történő oktatáson keresztül a oldalon végzett tevékenységek hozzájárulnak a “CiMe” projekt fő célkitűzésének eléréséhez – a polgári média integrálása a fiatalok mindennapi munkájába.

Original article: https://trainingclub.eu/wp-content/uploads/2023/06/CiMe-Press-release-HU.pdf

Leave reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *