11Feb

“Válságkezelés és Európai Integrációs Politikák a Balkánon és Törökországban” konferencia főiskolánkon

February 11, 2013 Media in Hungarian 0

KODOLÁNYISOK VILÁGA | Válságkezelés és Európai Integrációs Politikák a Balkánon és Törökországban címmel nemzetközi konferenciának adott otthont főiskolánk budapesti campusa 2013. február 8–9-én. A program az Institute for Cultural Relations Policy (ICRP), a Kodolányi János Főiskola (KJF) és a Dialógus Platform Egyesület szervezésében valósult meg.

A civilszervezetként 2012-ben létrehozott Institute for Cultural Relations Policy és az 1992-ben alapított, magán felsőoktatási intézményként működő Kodolányi János Főiskola közötti partnerség eredménye a közös konferencia. A rendezvény a Balkán és Törökország Európához fűződő kapcsolatának megerősítését, a közös párbeszéd kialakulását elősegítését szolgálta.

A konferencia központi témája a Balkán, valamint Törökország volt. A térség kiemelt figyelmet kap egyrészt az Európai Unió külkapcsolati rendszerében, mivel Törökország és a Nyugat-Balkán államai az Unió bővítési politikájának következő állomása, másrészt a szomszédságpolitika révén a régió hazánk számára is meghatározó. A kérdéskör fontosságát támasztja alá, hogy a nemzetközi konferenciára 37, többségében külföldi előadó vett részt.

Az ICRP együttműködési javaslata jól illeszkedett a KJF oktatási koncepciójába, ugyanis az intézményben az oktatás mellett kiemelt jelentőséget kap a kutatás, a hallgatói tehetséggondozás. A két intézmény nagy hangsúlyt fektet az inter- és intrakulturális kapcsolatokra, valamint azok bővítésére. Ezen kapcsolatoknak Magyarország geográfiai-történelmi helyzetéből adódóan szervező ereje lehet – különösen Közép- és Kelet-Európában -, s e törekvés szerencsésen találkozik a magyar kormányzat külpolitikai prioritásaival is. A kérdéskör egyébként kiemelt figyelmet kap a KJF Nemzetközi tanulmányok alap- és mesterképzésén egyaránt.

A konferencián előadtak:
– Petheő Ádám, KÜM Nyugat-balkáni Főosztály osztályvezető-helyettese,
– Gordan Grlić Radman a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete,
– Željko Janjetović, Bosznia-Hercegovina magyarországi nagykövete,
– Darko Angelov, Macedónia magyarországi nagykövete,
– Bösenbacher Ferenc Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központjának igazgatója.

Előadók a szervezők részéről:
– Lőrincz András, az Institute for Cultural Relations Policy alapítója,
– Omer Bilal Almak, a Dialógus Platform Egyesület elnöke,
– Lőrinczné Dr. Bencze Edit, a Kodolányi János Főiskola Társadalomtudományi Képzési Központjának igazgatója.

Az együttműködés folytatásaként 2013. április 26-27-én újabb konferenciára kerül sor a KJF-en ‘Turkey and Europe: The Challenge of Turkish Accession to the European Union (“From the Atlantic to Anatolia) címmel, amelynek szervezési munkái megkezdődtek.

 

http://www.kodolanyi.hu/aktualis/hirek/838

Leave reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *