26Oct

Nemzetközi konferencia a KJF-en

October 26, 2013 Media in Hungarian 0

KODOLÁNYISOK VILÁGA | Mesterszakosaink az előadók között

“Az Európai Unió kilátásai: Határok nélküli Európa?” címmel nemzetközi konferenciának ad otthont a Kodolányi János Főiskola budapesti campusa ezen a hétvégén.

A program szervezői az Institute for Cultural Relations Policy (ICRP) és a Kodolányi János Főiskola. A civilszervezetként 2012-ben létrehozott ICRP és a KJF közös szervezésében ez már a második nemzetközi konferencia 2013-ban.

A mostani, kétnapos konferencián az Unió gazdasági kilátásait éppúgy megtárgyalják a résztvevők, mint a jogi és szociális kihívásokat és az Unió jövőjének lehetséges változatait.

A kérdéskör fontosságát támasztja alá, hogy a nemzetközi konferenciára huszonkilenc, többségében külföldi előadó jelezte részvételi szándékát.

A konferencián meghívott szakemberek, diplomaták tartanak előadást, többek között Balázs Péter egykori magyar külügyminiszter, a CEU igazgatója, Gordan Grlić Radman, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, Dux László, a KÜM, EU Bel- és Igazságügyi és Bővítési Főosztály vezetője, Martina Maczalova, az OCEANS network regionális koordinátora.

Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér a KJF rektorhelyettese tartotta meg a konferencia nyitóelőadását, de a főiskola részéről az előadók között van Dr. Zachar Péter Krisztián, a Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Intézeti Tanszék tanszékvezető főiskolai tanára és Lőrinczné Dr. Bencze Edit a KJF Társadalom- és Bölcsészettudományi Intézet igazgatója, a KJF főiskolai tanára is. A nemzetközi tanulmányok tanszékén folyó oktatás színvonalát jelzi, hogy Fehér Adrienn Johanna és Kállai Krisztina mesterszakos hallgatók előadására is sor kerül ma délelőtt az angol nyelven zajló tudományos rendezvényen.

Az ICRP és a Kodolányi János Főiskola együttműködése egyébként nem mai keletű, és jól illeszkedik a KJF oktatási koncepciójába, mivel az intézményben az oktatás mellett kiemelt jelentőséget kap a kutatás, a hallgatói tehetséggondozás. Mindkét intézmény nagy hangsúlyt fektet az inter- és intrakulturális kapcsolatokra, valamint azok bővítésére. Ezen kapcsolatoknak Magyarország geográfiai-történelmi helyzetéből adódóan szervező ereje lehet – különösen Közép- és Kelet-Európában -, s e törekvés szerencsésen találkozik a magyar kormányzat külpolitikai prioritásaival is. Ez a kérdéskör pedig kiemelt figyelmet kap a KJF nemzetközi tanulmányok alap- és mesterképzésén egyaránt.

Az együttműködés folytatásaként 2013. december 6-7-én újabb konferenciára kerül sor a KJF-en Russia as a Global Actor címmel, amelynek szervezési munkái megkezdődtek.

 

http://www.kodolanyi.hu/kv/cikk/mesterszakosaink-az-eloadok-kozott-115

Leave reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *